GSM: 031 667 151 Tel: (03) 749 21 51

Kakšno klimatsko napravo izbrati?

Klimatsko napravo izberemo glede na:

  • obliko prostorov,
  • možnosti namestitve,
  • razporeditev opreme v prostorih in
  • kje se ljudje v prostorih največ zadržujejo.

Kvadratno klimatsko napravo izberemo, če imamo nekoliko več prostora na steni. Namestimo jo na sredino stene in klimatska naprava nam bo zelo enakomerno (izpih v štirih smereh) ohlajala ali segrevala prostor. Namestimo jo lahko tudi v prost vogal sobe, če niso bližini večji kosi opreme, ki bi ovirali pretok zraka.

Pravilna uporaba. Pomembno je, da zračni piš nastavimo tako, da ga ne čutimo neposredno na telesu, notranja temperatura pa se od zunanje ne sme razlikovati za več kot od pet do osem stopinj.

Če želimo, da bi bil tok zraka bolj usmerjen proti stropu, potem izberemo talno-stropno klimatsko napravo, ki se namesti na steno na podobni višini kot radiator. Takšna namestitev je primerna tudi v podstrešnih sobah, kjer je nizka stena, (npr.1,2m). V kolikor nimamo prostora na steni, strop pa ni spuščen, potem lahko napravo pritrdimo pod strop. Pri stenski namestitvi lahko z dodatno loputo in pravokotno odprtino skozi steno, klimatiziramo tudi sosednji prostor.

Stenske klimatske naprave so primerne skoraj za vsak prostor. Vedeti pa je potrebno, da je tok zraka usmerjen v ožjem pasu, ki naj ne bi bil usmerjen neposredno v ljudi. V kolikor želimo imeti poleg klimatiziranega tudi zelo čist zrak, ki bo vseboval tudi zadosti negativnih ionov, potem izberemo klimatsko napravo z vgrajenim ionizatorjem in aktivnim elektrostatičnim filtrom.

Toplotno ugodje. Temperatura
zraka v prostoru naj
bo od 22 do 26 stopinj Celzija,
vlažnost pa med 40 in
60 odstotki. Priporočena
srednja hitrost zraka med
hlajenjem je 0,15 metra na
sekundo.

Če je strop v prostoru spuščen vsaj 30 cm, višina prostora pa ni nižja od 2,5 m, potem je idealna rešitev kasetna klimatska naprava. Ta je v celoti vgrajena v spuščen strop, na stropu pa je vidna samo maska z rešetko vstopnega zraka in štiristranski izpih klimatiziranega zraka.

Vsaka od prej navedenih naprav ima obvezno tudi zunanjo enoto, preko katere se toplota iz prostora odvaja v okolico (ali obratno pri ogrevanju). Če te ne morete ali ne smete namestiti, potem je edina rešitev prenosna klimatska naprava, ki pa lahko samo hladi. Slednja je primerna tudi tudi takrat, ko v najetih prostorih ne želite ali ne smete namestiti stabilne klimatske naprave.

Vir: Gorenje

Za več informacij nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, se oglasite v naši trgovini ali nas pokličite na (03) 749 21 51.Delite ta članek dalje:

Natisni stran ali shrani kot PDF