GSM: 031 667 151 Tel: (03) 749 21 51

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu pelet

Kakovost pelet

V zadnjih letih se je uporaba pelet bistveno povečala, saj se z njihovo uporabo strošek ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem na olje, skoraj prepolovi.

Za pelete ni predpisov, ki bi določali njihovo minimalno kakovost, zato so v prodaji peleti različne kvalitete. Razlikujejo se po kurilni vrednosti in vlažnosti, ki vplivata na to, koliko energije bomo dobili iz kilograma peletov. Pomembna je tudi vsebnost pepela, ki vpliva na pogostost čiščenja pepela iz naše kurilne naprave. Na vsaki vreči so podatki o tehničnih lastnostih, proizvajalec , ki izpolnjuje standarde, bo vrečo označil z znakom DIN plus. Če na vreči ni opazne oznake tega standarda, bodite pozorni na podatek o ostankih pepela. Najbolj pomembno je , da po kurjenju ne sme ostati več kot 1% pepela.

Za kakovostnejše pelete je smiselno plačati nekoliko več, ker iz njih dobimo več toplote in imamo manj opravka s pepelom. Peleti nepreverjenega izvora so praviloma tudi manj obstojni in se drobijo, zaradi česar avtomatsko doziranje v kurilni napravi ni optimalno – naprava kadi, pojavijo se saje in poveča se poraba peletov.

Kakšna je »prava« barva pelet?

Barva peletov je odvisna od surovinske sestave in proizvodnega postopka. Nanjo vpliva tudi prisotnost lubja (temnejših delci). Zaradi povpraševanja po »belih« peletih, se na trgu pojavljajo tudi peleti, pri katerih je svetla barva dosežena z aditivi in kemičnimi sredstvi, ki pa razen barve nimajo želenih lastnosti.

Iz česa so peleti?

Peleti preverjenega porekla se proizvajajo iz žagovine, ki je ostanek raznih vrst obdelave lesa in iz debel, ki niso primerna za pohištveno industrijo. Takšni peleti so narejeni izključno iz lesa in brez dodatkov. Peleti nepreverjenega porekla pa so lahko narejeni iz ostankov pohištvene industrije, ki vsebujejo razna topila, barvila in lepila in pri izgorevanju proizvajajo škodljive pline in umažejo ali celo poškodujejo vašo peč.

 

POMEMBNO!

ČE NA VREČI NI OZNAČENO NITI KOLIKO PEPELA OSTANE PO GORENJU, TEH PELETOV NE KUPITE, SAJ OBSTAJA VELIKA VERJETNOST , DA VAM BO PEČ SLABO DELOVALA.

Vir: Revija varčujem z energijoDelite ta članek dalje:

Natisni stran ali shrani kot PDF